- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Zi de DOLIU în literatură. A murit Mario Vargas Llosa. Care a fost cea mai mare dorință a sa: "Facem aşa cum a dorit"

Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2010, scriitorul hispano-peruvian Mario Vargas Llosa, a murit la vârsta de 89 de ani. Cu doar câteva zile înainte, apăruseră pe contul X al fiului său câteva fotografii realizate în locuri emblematice din Lima. Erau locuri în care regretatul laureat scrisese două dintre ultimele sale romane, intitulate „Cinco Esquinas” și „Le Dedico Mi Silencio”. Din imaginile recente putem observa că părea fragil, dar senin. Admirat pentru descrierile realităţilor sociale, Vargas Llosa a fost unul dintre creierele "boom-ului" literar latino-american, alături de columbianul Gabriel Garcia Marquez, argentinianul Julio Cortazar şi mexicanii Carlos Fuentes şi Juan Rulfo, scrie AFP.
”Cu profundă tristeţe vă anunţăm că tatăl nostru, Mario Vargas Llosa, a decedat astăzi la Lima, înconjurat de familia sa şi în pace.”, a scris fiul cel mare al scriitorului, Alvaro, în postarea de pe X. Mesajul a fost semnat şi de fratele său Gonzalo şi sora Morgana.

Mario Vargas Llosa a fost ultimul reprezentant al generaţiei de aur a literaturii sud-americane.
”Geniul său intelectual şi vasta sa operă vor rămâne o moştenire durabilă pentru generaţiile viitoare. Ne exprimăm cele mai sincere condoleanţe familiei sale, prietenilor săi şi lumii literare. Odihneşte-te în pace, ilustru peruan al tuturor timpurilor.”, a transmis președintele statului Peru.
Ales la Academia Franceză în 2021, autorul unor capodopere precum „Oraşul şi câinii” şi „Sărbătoarea ţapului” a fost criticat de cercurile intelectuale sud-americane pentru poziţia sa conservatoare: "Noi, latino-americanii, suntem visători prin natura noastră şi ne este greu să facem diferenţa între lumea reală şi ficţiune.
Acesta este motivul pentru care avem muzicieni, poeţi, pictori şi scriitori atât de buni şi atât de mulţi lideri oribili şi mediocri", a declarat el în 2010, cu puţin timp înainte de a primi Nobelul.
Mario Vargas Llosa, despre cea mai mare dorință a sa. Regretatul laureat al Premiului Nobel va fi incinerat
Familia marelui scriitor a transmis un comunicat în care a precizat una dintre ultimele dorințe ale lui Mario Vargas Llosa. Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură nu va avea parte de o ceremonie funerară, ci va fi incinerat, așa cum și-a dorit.
”Vom proceda în în conformitate cu instrucţiunile sale.

Cine a fost Mario Vargas Llosa
Tradus în aproximativ treizeci de limbi, Mario Vargas Llosa, care a trăit mai mulți ani la Paris, a fost primul scriitor străin care a fost inclus în timpul vieții sale, în 2016, în prestigioasa colecție Pléiade. A devenit membru al Academiei Franceze în 2021. Printre cele mai importante cărți ale sale se numără „Mătușa Julia și condeierul”, inspirată de relația sa cu Julia Urquidi Ilanes, cumnata unchiului său și prima sa soție, „Războiul sfârșitului lumii”, despre un conflict care a avut loc în Brazilia în secolul XIX, și „Sărbătoarea țapului”, un roman politic despre dictatura și asasinarea dictaroului Republicii Dominicane, Rafael Trujillo, amintește Veridica.ro.