- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
O nouă lovitură pentru familiile victimelor accidentului de la 2 Mai. Ce a decis judecătoarea cu privire la pedeapsa lui Vlad Pascu
Joi, 4 aprilie, a avut loc al treilea termen în procesul lui Vlad Pascu, acuzat în urma accidentului mortal de la 2 Mai, care a dus la moartea a doi tineri. În această etapă a procesului, judecătorii au analizat cererea familiilor victimelor de a revizui încadrarea juridică a cazului în omor calificat.
Decizia instanței cu privire la încadrarea juridică a lui Vlad Pascu
Judecătoria Mangalia a decis joi să respingă solicitarea familiilor victimelor de a modifica încadrarea juridică a cazului lui Vlad Pascu, șoferul implicat în accidentul mortal din 2 Mai, de la ucidere din culpă la omor calificat.
Știre inițială:
Vlad Pascu află dacă îi se va schimba încadrarea juridică
La Judecătoria Mangalia are loc joi cel de-al treilea termen în procesul lui Vlad Pascu, vinovat pentru accidentul devastator de la 2 Mai, care s-a urcat drogat la volan și a ucis doi tinerei, iar alți trei.
”Să îşi plătească pedeapsa”
“Sper să se schimbe astăzi încadrarea şi să treacă de la ucidere din culpă la omor calificat. Să îşi plătească pedeapsa. Nu mai doresc nimic. Doresc oriunde, orice judecător, dar măcar să se judece corect şi să scăpăm odată. Am înţeles că dacă se schimbă încadrarea o să se mute la Constanţa. Sper să se schimbe încadrarea şi să judece cineva care poate să judece acest caz.”, a declarat tatăl lui Sebi la sosirea la Judecătoria Mangalia.
Diferența dintre omor calificat și ucidere din culpă
Diferența dintre încadrarea juridică de omor calificat și ucidere din culpă constă în intenția autorului și, ca urmare, în severitatea pedepsei. Omorul calificat este considerat una dintre cele mai grave infracțiuni, care presupune intenția directă de a ucide, adesea în circumstanțe care agravează fapta (premeditare, folosirea de tortură, risc pentru mai multe vieți etc.) și prevede pedepse severe, chiar și închisoarea pe viață sau pedepse foarte lungi de închisoare. Pe de altă parte, uciderea din culpă nu implică o intenție de a ucide. Aceasta rezultă din neglijență, imprudență sau nerespectarea legilor și reglementărilor. Pedepsele pentru ucidere din culpă sunt semnificativ mai blânde comparativ cu omorul calificat, reflectând lipsa intenției de a provoca moartea. Pedepsele pot varia de la amenzi la termene de închisoare, dar sunt, în general, limitate la câțiva ani. Modificarea încadrării juridice de la ucidere din culpă la omor calificat într-un proces juridic poate schimba dramatic amploarea pedepsei posibile, reflectând gravitatea sporită percepută a infracțiunii și răspunderea morală și legală a autorului.