Joi, 4 aprilie, a avut loc al treilea termen în procesul lui Vlad Pascu, acuzat în urma accidentului mortal de la 2 Mai, care a dus la moartea a doi tineri.
Judecătoria Mangalia a decis joi să respingă solicitarea familiilor victimelor de a modifica încadrarea juridică a cazului lui Vlad Pascu, șoferul implicat în accidentul mortal din 2 Mai, de la ucidere din culpă la omor calificat. Motivul respingerii a fost considerat neîntemeiat de către instanță.
Știre inițială:
La Judecătoria Mangalia are loc joi cel de-al treilea termen în procesul lui Vlad Pascu, vinovat pentru accidentul devastator de la 2 Mai, care s-a urcat drogat la volan și a ucis doi tinerei, iar alți trei. Acest termen ar putea marca un moment crucial, instanța având în vedere solicitarea familiilor victimelor de a reevalua încadrarea juridică a faptelor. Tatăl lui Sebastian, unul dintre tinerii decedați în urma accidentului, și-a exprimat dorința fermă de modificare a încadrării juridice de la ucidere din culpă la omor calificat. Declarațiile sale au fost făcute după sosirea la Judecătoria Mangalia și a spus că singura lui dorință este ca procesul să fie judecat corect și să se finalizeze cât mai curând. El a mai precizat că nu intenționează să solicite o nouă cerere pentru schimbarea judecătoarei și că tot ce își dorește este doar ca dosarul să fie tratat cu corect și cu seriozitate, indiferent de locația judecării. Tatăl lui Sebi a mai spus că nu crede că Vlad Pascu va fi prezent fizic la instanță, din cauza dimensiunilor reduse ale sălii de judecată și a tensiunilor evidente. La fel ca la termenele anterioare, a adus fotografia fiului său care a murit în cumplitul accident.
“Sper să se schimbe astăzi încadrarea şi să treacă de la ucidere din culpă la omor calificat. Să îşi plătească pedeapsa. Nu mai doresc nimic. Doresc oriunde, orice judecător, dar măcar să se judece corect şi să scăpăm odată. Am înţeles că dacă se schimbă încadrarea o să se mute la Constanţa. Sper să se schimbe încadrarea şi să judece cineva care poate să judece acest caz.”, a declarat tatăl lui Sebi la sosirea la Judecătoria Mangalia.
Diferența dintre încadrarea juridică de omor calificat și ucidere din culpă constă în intenția autorului și, ca urmare, în severitatea pedepsei. Omorul calificat este considerat una dintre cele mai grave infracțiuni, care presupune intenția directă de a ucide, adesea în circumstanțe care agravează fapta (premeditare, folosirea de tortură, risc pentru mai multe vieți etc.) și prevede pedepse severe, chiar și închisoarea pe viață sau pedepse foarte lungi de închisoare. Pe de altă parte, uciderea din culpă nu implică o intenție de a ucide. Aceasta rezultă din neglijență, imprudență sau nerespectarea legilor și reglementărilor. Pedepsele pentru ucidere din culpă sunt semnificativ mai blânde comparativ cu omorul calificat, reflectând lipsa intenției de a provoca moartea. Pedepsele pot varia de la amenzi la termene de închisoare, dar sunt, în general, limitate la câțiva ani. Modificarea încadrării juridice de la ucidere din culpă la omor calificat într-un proces juridic poate schimba dramatic amploarea pedepsei posibile, reflectând gravitatea sporită percepută a infracțiunii și răspunderea morală și legală a autorului.