- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Zilele cu dezlegare la pește din postul Adormirii Maicii Domnului: Ce nu e bine să faci până pe 15 august 2024?
A început Postul Adormirii Maicii Domnului, astfel că în următoarele două săptămâni credincioșii vor renunța la alimentele de origine animală, se vor ruga și se vor strădui să facă fapte bune față de cei din jur. Postul este dedicat pregătirii spirituale pentru marea sărbătoare, care va avea loc pe data de 15 august 2024. Credincioșii au la dispoziție și câteva zile cu dezlegare la pește, ulei sau vin în postul Adormirii Maicii Domnului. Iată care sunt acestea.
Care sunt zilele cu dezlegare la pește din postul Adormirii Maicii Domnului?
Postul Adormirii Maicii Domnului îi ajută pe credincioși să își pregătească sufletul pentru întâmpinarea a două mari sărbători din Calendarul Ortodox. Este vorba despre Schimbarea la față, care este celebrată pe 6 august și Adormirea Maicii Domnului, care pică pe 15 august.
Postul se încheie pe 15 august, astfel că în următoarele două săptămâni, credincioșii vor renunța la alimentele de origine animală, se vor ruga și vor face fapte bune pentru a primi cu sufletul curat una dintre cele mai
importante sărbători din an. În această perioadă, ei au doar o zi cu dezlegare la pește, mai exact ziua în care este sărbătorită Schimbarea la față a Domnului, care pică marți. În plus, credincioșii mai au la dispoziție și câteva zile cu dezlegare la ulei și vin: 1 august, 3 august, 4 august, 10 august și 11 august.Ce nu este bine să faci în postul Adormirii Maicii Domnului?
Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în Calendarul Ortodox și are o semnificație aparte pentru credincioși. În această zi este celebrată moartea şi îngroparea Maicii Domnului, dar și mutarea ei cu trupul la ceruri. În postul care are loc înainte de marea sărbătoare, credincioșii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri.
În următoarele două săptămâni nu se faci nunți, botezuri sau alte petreceri. În plus, nu se fumează, nu se consumă alcool în exces, nu se cântă și nu se dansează. Mai mult chiar, credincioșii trebuie să evite faptele rele și să se concentreze doar pe iubire față de de aproapele și împăcare. Aceștia nu au voie să se certe sau să fie supărați, deoarece riscă să fie nefericiți tot anul. În unele zone se fac pomeni în zilele de sâmbătă din postul Adormirii Maicii Domnului.
Unii credincioși nu consumă niciun fel de aliment până la ora 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri din timpul postului. După această oră, ei au voie să consume doar hrană uscată. În plus, ei consumă marțea și joia doar legume fierte, care sunt gătite fără ulei.
Citește și: Alexandru Ciucu speră la o împăcare cu Alina Sorescu: ”M-am gândit la o vacanță în patru”
Rugăciunea care se citește în postul Adormirii Maicii Domnului
„Roagă-Te Măicuță să se facă bucurie în Cer şi pentru noi. Cu lacrimi ai adăpat pământul, văzând răstignit pe Cruce pe rodul cel preacurat al pântecelui Tău. Cu lacrimile Tale întoarce-ne pe noi cei împovăraţi de păcat la Calea Adevărului lui Hristos, ca să nu fim prinşi de fiarele cele înţelegătoare ale patimilor şi aruncaţi în adâncul cel mai de jos al păcatelor.
Precum ai săltat de bucurie la Învierea fiului Tău, roagă-Te să se facă bucurie în Cer şi pentru noi, întorcându-ne la pocăinţă prin stăruinţa Ta de Iertare a noastră la Tronul Stăpânului. Mâinile noastre le întăreşte la rugăciune, gândurile le curăţeşte, sufletele le îmbracă cu smerită cugetare şi de toate primejdiile ne izbăveşte degrabă.
Ca un paznic de veselie este credincioşilor Postul cel aşezat în cinstea adormirii tale. Trezeşte-ne pe noi la lucrarea faptelor bune, adormind patimile noastre cele nenumărate şi întărindu-ne spre căutarea mântuirii, ca să slăvim cu glasuri neîncetate ale inimii pe tatăl, pe fiul şi pe duhul sfânt în veci. Amin!”