În fiecare an pe 25 octombrie, românii sărbătoresc Ziua Armatei Române, ce amintește de un eveniment istoric extrem de important pentru poporul nostru. Mai exact, la această dată a avut loc eliberarea țării de sub ocupație străină, ideal pentru care au luptat 525 702 militari români, iar dintre aceștia 58 330 au fost uciși, răniți sau dați dispăruți.
Citește și: Horoscopul pentru luna noiembrie 2023: Zodiile care vor avea parte de o perioadă de vis
Ziua Armatei Române este o sărbătoare extrem de importantă pentru românii de pretutindeni, deoarece marchează eliberarea țării de sub ocupație străină, mai exact, data la care Transilvania de Nord a fost eliberată de sub ocupație horthystă, în urma victoriei de la Carei din anul 1944.
De asemenea, pe data de 25 octombrie este rememorat și omagiat curajul soldaților români, precum și eforturile depuse de înaintași pentru a recuceri teritoriile românești. Sărbătorirea Zilei Armatei Române a fost introdusă în anul 1959, prin Decretul nr.381, iar de atunci, au loc în fiecare an o serie de evenimente care omagiază această zi de o mare însemnătate istorică.
Citește și: Când au elevii vacanța de toamnă în 2023: Școlile vor fi închise pentru o săptămână
În semn de respect pentru ostașii români, care au luptat pentru țară, festivitățile din București încep la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, la ora 10:00, odată cu ceremonia militară și religioasă de depuneri de coroane de flori, ceremonia de schimbare a gărzii și survol al unor aeronave ale Forțelor Aeriene Române.
Ziua Armatei Române nu este sărbătorită doar în București, așadar, astfel de evenimente comemorative au loc în mai multe zone ale țării. Potrivit mapn.ro, la Satu Mare și la Păuliș sunt depuse coroane cu flori la Monumente ale Ostașului Român, în timp ce la Carei ceremoniile comemorative au loc la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”.
Anual, pe 25 octombrie de Ziua Armatei Române, este arborat Drapelul național la sediile instituțiilor militare. Este ridicat și Marele Pavoaz la bordul navelor maritime și fluviale, iar în garnizoarele din țară, teatrele de operațiuni şi în țările în care România are acreditați atașați ai Apărării au loc ceremonii militare şi activități comemorative.