Ziua Cârtiţei, 2 februarie 2022. Legenda spune ca emigranții germani foloseau cârtita pentru a prezice venirea primăverii.
Potrivit credinţelor populare germane, cârtița se trezeşte în plină iarnă din hibernare şi iese afară din vizuină pentru a-şi căuta umbra. După care rozătoarea se întoarce în culcuşul său. Legenda spune că, dacă marmota scoate nasul din culcuş într-o zi însorită, în care îşi vede umbra, atunci până la venirea primăverii mai rămân tocmai şase săptămâni.
Dacă, însă, marmota iese din vizuină într-o zi înnorată, şi, prin urmare, nu poate să-şi vadă umbra pe zăpadă, primăvara iaca-iaca stă să vină.
Locul unde această zi a devenit cea mai importantă sărbătoare a anului e orăşelul Punxsutawney din acelaşi stat, unde pe 2 februarie se adună zeci de mii de turişti pentru a vedea simpatica marmota.
Citeste si: 1 februarie 2022! Începe noul an chinezesc. Ce zodie ești în zodiacul chinezesc?!
Echinocțiul de primăvară are loc atunci când ziua este egală cu noaptea, în orice loc de pe Pământ. Din acel moment începe primăvara astronomică în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică a Pământului, începe toamna astronomică.
Echinocțiul de primăvară 2022 va avea loc pe 20 martie la ora 17:33, potrivit Observatorului Astonomic "Amiral Vasile Urseanu".
Citeste si: Când are loc echinocțiul de primăvară în 2022
Primăvara astronomică nu are loc la aceeași dată cu primăvara calendaristică deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.
Însă, de când s-a adoptat trecerea la calendarul gregorian, echinocţiul de primăvară s-a produs în zilele de 20 sau 21 martie, însă cel mai frecvent în ziua de 20 martie.
După echinocţiul de primăvară, ziua devine tot mai lungă iar noaptea tot mai scurtă, până la solstiţiul de vară, marți, 21 iunie 2022.