Cu mult înainte de apariția gumei de mestecat, oamenii mestecau bucăți de rășină din copaci.
La sfârșitul anilor 1840, John Curtis a dezvoltat prima gumă de mestecat comercială, prin fierberea rășinei de molid și tăierea în fâșii. Acum se comercializeaza peste 100 de tipuri.
Până la începutul anilor 1850, Curtis a construit prima fabrică de gumă de mestecat din lume, în Portland, Maine. După cum s-a dovedit, totuși, rășina de molid nu a reprezentat cea mai bună alegere pentru producerea gumei, deoarece nu avea un gust minunat și devenise fragilă.
Următoarea evoluție a gumei de mestecat a adus-o un inventator din New York, Thomas Adams, care a reușit să obțină chicle prin președintele mexican exilat, Antonio Lopez de Santa Anna. Încercând să creeze un nou tip de cauciuc din chicle, Adams a reușit să obțină o gumă de mestecat mai bună.
În secolul 20, guma de mestecat Wrigley Jr. l-a făcut pe William unul dintre cei mai bogați oameni din America. Wrigley a început ca un agent de vânzări al săpunului în Philadelphia dar s-a axat ulterior pe producția de gumă de mestecat. În 1893, el a lansat două noi branduri de mestecat, Juicy Fruit și Wrigley Spearmint.
În 1906, el a inventat o guma de mestecat pe care a numit-o Blibber-Blubber, dar care s-a dovedit a fi prea lipicioasă.
Studiile arată că guma de mestecat este utilă pentru igiena orală și pentru îmbunătățirea stării gingiilor. Îndepărtează și depozitele alimentare moi de pe dinți. Împrospătează respirația și înlătură halena. Un număr din ce în ce mai mare de producători de gumă susțin că nu există zahăr în produsele lor.
În plus, la copii, guma de mestecat întărește fălcile, la persoanele în vârstă se îmbunătățește performanța glandelor salivare. Guma de mestecat este folosita de pasagerii avioanelor pentru a evita problemele legate de infundarea urechilor. Guma vă permite de asemenea să vă concentrați.
Citeste si: Ziua Cârtiţei, 2 februarie 2022. Când se termină, de fapt, iarna?
Poate dauna articulatiei temporo-mandibulare, prin provocarea dezechilibrului muscular mandibular (daca se mesteca pe o singura parte);
Afectiuni gastro-intestinale;
Dauneaza dintilor – chiar si gumele de mestecat fara zahar – daca guma contine zahar, dintele face ,,baie“ in zahar, ceea ce duce la aparitia cariilor. De asemenea, conservantii si aromele acidulate contribuie la formarea cavitatilor carioase si eroziunilor dentare;
Elibereaza mercurul din obturatiile de amalgam – conform unui studiu, guma de mestecat a crescut rata de eliminare a mercurului din obturatiile de amalgam.