- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 martie, marcând realizările femeilor de-a lungul istoriei, dar și pentru a celebra curajul cu care au luptat pentru drepturile lor. Femeile sunt considerate simbol al vieții, al iubirii, al purității și al frumuseții spirituale, astfel că de ziua lor sunt în centrul atenție, primesc cadouri, dar și mesaje deosebite din partea celor dragi. Iată ce semnificație are data de 8 martie, dar și când a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii.
Citește și: Data exactă când va ninge in Capitala! Meteorologii au emis prognoza pe următoarele luni
8 Martie- Ziua Internațională a Femeii. Ce semnificație are această dată?
Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima data pe 28 februarie 1909, la New York, în amintirea femeilor care cu un an în urmă au protestat pentru condiții mai bune de muncă, precum și pentru a obține dreptul la vot.
Un alt moment important ce privește drepturile femeilor îl contituie Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune din 1995, ce a fost semnată de 189 de state, în cadrul Conferinţei mondiale a ONU.
În România, pe 7 martie 2016 a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016, moment în care data de 8 martie a fost declarată Ziua Femeii, iar data de 19 noiembrie, Ziua Bărbatului.Așadar, data de 8 martie reprezintă momentul în care sunt sărbătorite femeile importante din viața fiecărei persoane, dar și un bun prilej pentru a vorbi despre egalitatea între sexe și lupta împotriva discriminării femeilor. Această dată amintește de curajul femeilor, sacrificiile pe care le fac zilnic, greutățile pe care le întâmpină, precum și impactul pe care acestea l-au avut în societate.
Tradiții și obiceiuri pentru ziua de 8 Martie
Fiind sărbătorite la început de primăvară, doamnele și domnișoarele primesc flori de Ziua Internațională a femeilor, cea mai apreciată fiind laleaua, ce reprezintă unul dintre simbolurile anotimpului în care ne aflăm, dar și gingășia și puritatea.
În România, femeile obișnuiesc să poarte mărțișoare până pe data de 8 martie, deoarece se spune că acest obicei aduce noroc în dragoste pentru tot anul. De asemenea, în această zi nu trebuie să te cerți cu femeile din viața ta, fie că vorbim de fiică, mamă, iubită sau prietenă, deoarece vei avea ghinion tot anul, iar relația voastră va fi reparată cu greu.
În țările Baltice, pe data de 8 martie sunt sărbătorite mămicile, astfel că acestea sunt cele care primesc cadouri din partea celor dragi. În Rusia, femeile primesc felicitări cu această ocazie, în timp ce în Italia, bărbații obișnuiesc să le ofere femeilor din viața lor mimoze galbene și ciocolată. În China, femeile au după-amiaza liberă, iar bărbații le oferă flori și mici cadouri.