Analfabetismul încă este o problemă majoră în întreaga lume, zeci de milioane de persoane neştiind să scrie şi să citească. UNESCO este una dintr organizaţiile care luptă pentru ca procesul de alfabetizare să acopere arii cât mai extinse. De altfel, UNESCO a stabilit încă din 1967 ca data de 8 septembrie să fie numită Ziua Mondială a Alfabetizării.
În primul rând, trebuie să ştim exact ce este alfabetizarea. Alfabetizarea este un proces de instruire a unor persoane cu scopul obținerii abilității de a scrie și de a citi. Starea de alfabetizare, prin scriere și citire, ajută la transmiterea mesajelor în spațiu și timp.
Dicționarul explicativ al limbii române definește cuvântul alfabetizare ca fiind: "Acțiunea de a alfabetiza; instruirea analfabeților; combatere a analfabetismului".
Încă din 1967, UNESCO a stabilit data de 8 septembrie ca fiind Ziua Internaţională a Alfabetizării, pentru a reaminti populaţiei importanţa alfabetizării.
Această zi a fost iniţiată cu ocazia Conferinţei mondiale a miniştrilor educaţiei privind eradicarea analfabetismului, desfăşurată la Teheran, în perioada 8-19 septembrie 1965. În acest sens, a fost propusă data de 8 septembrie, aceasta fiind ziua inaugurală a Conferinţei. Ziua a fost proclamată însă un an mai târziu, mai exact la 26 octombrie 1966, în cadrul celei de-a XIV-a sesiuni a Conferinţei Generale UNESCO.
În ciuda eforturilor depuse, încă există milioane de persoane, în principal care provin din mediile defavorizate, care nu ştiu să scrie sau să citească. Persoanele de alfabetizare persistă şi conform rapoartelor UNESCO, în prezent există peste 700 de milioane de oameni lipsiţi de competenţele de bază, în materie de alfabetizare.
Schimbarea rapidă a contextului global a căpătat o nouă semnificație în ultimii ani, împiedicând progresul eforturilor globale de alfabetizare. În urma pandemiei, aproape 24 de milioane de cursanți s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată la educația formală, dintre care se estimează că 11 milioane sunt fete și femei tinere.