Ciocolata caldă nu este o invenție modernă așa cum cred mulți oameni. Ea exista de acum cel puțin 500 î.Hr., pe vremea când mayașii consumau această băutură. Iar istoricii cred că s-ar putea să nu fie cel mai timpuriu exemplu de consum de ciocolată caldă și că ar fi existat chiar înainte de atunci.
Când spaniolii au cucerit imperiul Maya, au luat înapoi boabele de cacao și echipamentul mayaș care a fost folosit pentru a face ciocolată caldă.
Citeste si: Rețetă de ciocolată de casă. Copiii tăi o vor adora
Pe măsură ce ciocolata caldă s-a răspândit în toată Europa, ea fusese deja răspândită în Caraibe. În Jamaica, au făcut o varietate de băuturi de ciocolată. La sfârșitul secolului al XVII-lea, Sir Hans Sloane, președintele Colegiului Regal al Medicilor, a vizitat Jamaica și a descoperit aceste băuturi de ciocolată. Nu a suportat gustul celor mai multe dintre ele, dar a găsit o băutură de ciocolată care îi era plăcută când era amestecată cu lapte.
Mulți oameni confundă ciocolata caldă cu laptele cu cacao, dar aceste două băuturi sunt net diferite.
Cacao fierbinte este o băutură care este făcută din pudră de cacao care a fost amestecată fie în apă fierbinte, fie în lapte și îndulcită cu zahăr. Similar, da, dar nu exact la fel.
Specialiștii spun că ciocolata fierbinte poate fi servită în orice anotimp al anului. Cel mai bine ar fi totuși în sezonul rece. Aceasta poate fi înfrumusețată cu frișcă și bezele.
Ingrediente de bază: lapte şi ciocolată. Pe lângă acestea, în funcţie de reţetă, mai poţi avea pudră de cacao, zahăr sau alt îndulcitor, scorţişoară şi alte arome (vanilie, rom, ardei iute, nucşoară etc.).
Cantităţi estimative: pentru 4 porţii, ai nevoie de 200 g ciocolată neagră şi 800 ml lapte.
Cea mai simplă reţetă: Pui laptele şi zahărul la fiert şi adaugi ciocolata plus restul ingredientelor imediat ce laptele începe să fiarbă, amestecând continuu cu un tel până se formează o spumă groasă la suprafaţă. Topind ciocolata în lapte şi nu pe flacără directă, eviţi să o arzi (sau o poţi topi la bain marie, ori în cuptorul cu microunde).
Taie ciocolata în bucăţi egale, pentru a se topi uniform. Daca topeşti ciocolata la bain marie, pune aragazul la foc mic pentru a evita formarea de cocoloaşe şi amestecă bine cu un tel sau cu o lingură de lemn atunci când ciocolata începe să se topească.