• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

Ziua POMPIERILOR 13 septembrie 2024. Programul evenimentelor care au loc în București și în țară

Ziua Pompierilor se sărbătorește pe 13 septembrie
Cum este sărbătorită Ziua Pompierilor în România?  [Sursa foto: freepik]
Ziua Pompierilor este sărbătorită în fiecare an la data de 13 septembrie cu o serie de evenimente organizate în orașele mari ale țării.

Ziua Pompierilor, sărbătorită pe data de 13 septembrie, marchează un moment de profundă recunoștință pentru cei care își riscă viața zilnic pentru a salva alți oamenii sau comunități. Pompierii sunt cei la care apelăm atunci când incendiile sau alte situații de urgență ne pun în pericol viața, familia sau locuința. Cu scopul de a le mulțumi pentru implicare, curaj și profesionalism, în marile orașe sunt organizate azi o serie de evenimente și exerciții demonstrative pentru public. Iată care este programul acestora.

Citește și: Când revine pe scenă maestrul Florin Piersic? Actorul a programat deja primul spectacol la București: "O serie de amintiri care vor rămâne pentru eternitate"

13 SEPTEMBRIE 2024- Ziua Pompierilor

Ziua Pompierilor este sărbătorită în fiecare an pe 13 septembrie și amintește de un eveniment semnificativ din istoria națională. Anul acesta se împlinesc 176 de ani de când pompierii români au înfruntat trupele otomane în Bătălia de la Dealul Spirii.

Lupta a avut loc în 1848 și a fost ultima confruntare de pe teritoriul țării noastre dintre trupele române și un corp de armată otoman. Ziua Pompierilor a fost stabilită în cinstea celor care au luptat pentru țară în timpul Revoluției și s-a legalizat în 1953.

Ziua Pompierilor amintește de Bătălia din Dealul Spirii
Ce poți să faci în marile orașe de Ziua Pompierilor? [Sursa foto: freepik]

Ziua Pompierilor este marcată în marile orașe prin depuneri de coroane de flori, exerciții demonstrative și alte evenimente organizate de Inspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU).

Data de 13 septembrie aduce în atenția tuturor importanța profesiei de pompier. Pompierii din țara noastră sunt apreciați pentru curajul, solidaritatea și profesionalismul de care dau dovadă atunci când se produce un incendiu, o inundație sau alte situații care pun viața în pericol.

Citește și: Calendar creștin ortodox 14 SEPTEMBRIE 2024. Creștinii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci. Ce este inerzis să faci cu desăvârșire în această zi

Programul evenimentelor organizate de Ziua Pompierilor în marile orașe

București

Activitățile prilejuite de Ziua Națională a Pompierilor din România au început încă de la ora 09:00, la Monumentul Eroilor Pompieri, prin depunerea de coroane de flori și defilarea cadrelor instituției. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov organizează la finalul acestei săptămâni activități informativ-educative pentru public, care au rolul de pregătire a unei conduite preventive în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

În ziua de sâmbătă 14 septembrie, intervalul orar 10:00-18:00, în parcul Carol I va fi organizată o expoziție de tehnică de intervenție, în cadrul căreia vor fi organizate ateliere de prezentare a tehnicii de intervenție utilizate de pompieri pentru stingerea incendiilor, iar pompierii-SMURD vor susține prezentări teoretice și practice privind modul de acordare a primului ajutor. Duminică, 15 septembrie, în intervalul orar 10:00-18:00, va fi organizată ziua porților deschise, în toate subunitățile operative de pompieri din municipiul București și județul Ilfov.

La ora 11:00 are loc inaugurarea Muzeului Național al Pompierilor, de pe Bulevradul Ferdinand I 33. Între orele 09:00 și 22:00 sunt organizate ateliere și expoziții de tehnică specifică pompierilor în Parcurile Carol și IOR.

Programul evenimentelor organizate de Ziua Pompierilor în marile orașe
Iată evenimentele organizate în București și în țară de Ziua Pompierilor [Sursa foto: freepik]

Cluj

Între orele 10:00-18:00, clujenii pot participa la o expoziție cu tehnică de intervenție organizată în Parcul Central „Simion Bărnițiu”. De asemenea, aceștia pot participa și la ateliere interactive cu ocazia Zilei Pompierilor.

Brașov

Ziua Pompierilor va fi sărbătorită în 2024 de ISU Brașov la Zărnești. Începând cu ora 11:00 vor avea loc un ceremonial aniversar, o defilare și o paradă. De asemenea, se vor organiza puncte mobile de informare preventivă și ateliere interactive. De ziua lor, pompierii deschid porțile tuturor subunităților din județ pentru cei care vor să vadă tehnica de intervenție în cazul situațiilor de urgență.

Călărași

I.S.U “Barbu Știrbei” organizează la Călărași exerciții și aplicații demonstrative în subunitățile sale. Publicul va vedea aici și tehnica de intervenție folosită în misiunile pompierilor.

Buzău

În Buzău se organizează Ziua Porților Deschise la toate subunitățile ISU Buzău, între orele 09:00 și 16:00. Ziua va fi marcată și de evenimente artistice, precum și de o festivitate de comemorare a eroilor pompieri la Monumentul Eroilor din Mihăilești.

Alba

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Unirea” organizează evenimente dedicate Zilei Pompierilor în Piața Cetății din Alba Iulia. Aici va avea loc Ceremonialul Militar, iar toate subunitățile de intervenție vor organiza Ziua Porților Deschise.

Iași

La Iași, Ziua Pompierilor este sărbătorită cu o expoziție, în cadrul căreia publicul poate vedea autospeciale de intervenție pe pietonalul Ștefan cel Mare din oraș. De asemenea, ieșenii pot vizita unitățile ISU, în cadrul cărora vor fi expuse mai multe utilaje.